European Media Partner

Ved Vadehavet bliver vi mindet om, at vi er en del af noget større

Vadehavet repræsenterer et unikt stykke natur i Danmark, der ikke kun giver rum til en indre ro og refleksion. Ved Danmarks vestlige kyst får du en fornemmelse af storhed, naturens uendelige kræfter og dyrerigets fascinerende diversitet, som nemt forsvinder i hverdagens travlhed og trummerum. 

Enestående natur i Danmark

Klaus Melbye er direktør for Vadehavscenteret, og har haft sin hverdag i den storslåede natur i mere end 25 år. For ham og de tusinde gæster, der hvert år besøger Vadehavscenteret, giver naturen her en helt særlig fornemmelse: 

- Vadehavet er anderledes end hvad man tror, der findes i Danmark. Det er et helt anderledes landskab end de danske skove. Vi plejer at sige, at med marskens lange linjer kan vi se en hare løbe i 14 dage. Himmel og hav går i et, og det giver en utrolig ro og bevidsthed om de større kræfter, der styrer naturen og gør os til dem, vi er. 

Vadehavscenteret ligger ved Vadehavet, der i 2010 blev udnævnt som Nationalpark, hvilket bevidner om dets enestående karakter. Vaderne strækker sig hele 500 kilometer langs den danske, tyske og hollandske kyst. Det flade, men dynamiske landskab kombineret med den biologiske rigdom og de mere end 15 millioner trækfugle gør området til noget helt særligt. Faktisk så særligt, at området siden 2014 har haft status som UNESCO Verdensarv. Dermed er Vadehavet et af de mest bevaringsværdige og unikke naturforekomster i verden. 


Vadehavscenteret er porten til Verdensarv

I 2017 kunne Vadehavscenteret åbne dørene til deres nye arkitektoniske perle tegnet af arkitekt Dorte Mandrup. Huset udstråler en harmoni mellem natur og kultur, og bygningsværket indbyder til at gå op opdagelse i husets udstillinger og naturens mangfoldighed.  

- Kombinationen mellem ude- og indelivet ved Vadehavscenteret er med det storslåede hus blevet helt unik. Vi er stolte af de ufatteligt flotte rammer, der på den helt rigtige måde er vokset naturligt op af jorden og med en ydmyg, men samtidig ikonisk måde sammenstiller Vadehavets storhed med kulturen, forklarer Klaus Melbye.   

Huset rummer på forskellige udstillinger, der har det til fælles, at de giver indsigt og forståelse for Vadehavets dyrerige, livscyklus og sammenhæng med himmelrummet. Huset og Vadehavscenterets udendørs aktiviteter giver tilsammen en totaloplevelse af den forunderlige natur. 


Arrangementer for enhver smag

Vadehavscenteret tilbyder en bred vifte af over 1000 arrangementer i naturen hele året rundt med deres guider. Du kan tage på østers safari, gå på flere kilometer ud på havets bund, når det store hav trækker sig tilbage og se det alsidige dyreliv med rejer, muslinger, orm og småfisk. Du kan også gå på natvandring fra Manø og se selvlysende vandmænd og brandmænd, der lyser neon i mørket. Eller opleve sælbanker med flere 100 sæler, lave mad og cykle langs diget. 

Særligt trækfuglene er et fænomen, der tiltrækker mange mennesker. De fleste kender sort sol med de enorme mængder af stære, men også trækfuglene er et kendetegn for Vadehavet. Sværme på mange tusinde, ja 100.000 af trækfugle i sværme laver hvert år skyer på Vadehavets store himmel i deres rejse fra syd mod nord og over næsten 30 landegrænser. Vadehavets lager af føde gør, at fuglene fordobler deres vægt, mens de går på havbunden inden de fortsætter deres rejse. Fænomenet understreger, at Danmark er en del af noget større, forklarer Klaus Melbye: 

- Trækfuglenes rejse binder verden sammen, uden grænser og uden politik. Det binder Danmark sammen med resten af verden, og minder os mennesker om, at vi har brug for hinanden. Vi er en del af en global verden. Når man ser trækfuglene ved man, at vi i virkeligheden er meget små, og det er en god oplevelse for mennesket. Vi kan ikke styre alting, men er en del af noget større. 


Bæredygtig turisme 

Med status som UNESCO Verdensarv tiltrækker Vadehavet og Vadehavscenteret mange turister hvert eneste år, og derfor er det vigtigt for Klaus Melbye, at gæsterne besøger naturen på naturens præmisser.

- Vi er gæster, og det er væsentligt at forstå. Vores naturområde kan være truet pga. turisme, og derfor husker vi altid vores gæster på, at vi besøger naturen. Hele vores koncept går ud på at øge kendskabet og forståelsen for området. Derfor udvikler vi ture, arrangementer og udstillinger, der gør vores gæster bevidste om storheden, også følger respekten med. 


Fakta

-       Vadehavscenteret har åbent oktober-april fra 10-16 og maj-september fra 10-17

-       Du kan booke ture og læse mere om de mange ture her 

Del

Journalist

Iben Bjørgulf Antonsen

Andre artikler