European Media Partner
Selina Juul LIVSSTIL

Mad skal spises, ikke smides i skraldespanden

Madspild i hjemmene og på produktionsplan er en af de helt store syndere, når det kommer til den samlede CO2-udledning. Heldigvis er det noget, man kan være med til at rette op på hjemme i sit eget køkken.

Fødevareproduktion og madspild er begge store syndere, når det kommer til CO2-udledning. Den globale fødevareproduktion er ifølge FN skyld i 1/3 af verdens samlede CO2-udledning, mens 1/3 af den producerede mad ender som mandspild

Hos den frivillige forbrugerbevægelse Stop Spild Af Mad har man siden 2008 arbejdet for at bringe fokus på madspild i Danmark. Et arbejde, der har resulteret i, at der er kommet fokus på området både i Danmark og på verdensplan. Danmark genererer årligt et madspild på mange hundrede tons. Det er et stort problem, men ifølge Selina Juul, som er initiativtageren til Stop Spild Af Mad, er det heldigvis en problemstilling, der kan forbedres:

- Grunden til, at fokus på at stoppe madspild virkelig har grebet om sig, er, at det er så håndgribeligt. Der er rigtig meget CO2-udledning, som den almene dansker ikke har mulighed for at påvirke direkte i sin hverdag, men når det kommer til madspild, er det noget, man kan begynde at arbejde med i sit eget hjem. Hvor meget andet kan virke uoverskueligt, er det her noget, man kan tage fat på i sit eget hjem allerede i dag og derved være med til at gøre en stor forskel, lyder det fra Selina Juul.

Gode råd er ikke dyre

Når man skal starte på at mindske sit madspild i hjemmet, er der flere forskellige steder, man kan starte. Et af de mest oplagte steder er i køleskabet, da det netop bliver sidste stop for maden, inden den ryger i skraldespanden. Det sker oftest, fordi meget mad har en tendens til at forputte sig og blive glemt. Når det så endelig bliver taget ud af køleskabet, er det for at blive smidt i skraldespanden:

- Det, man skal gøre, er lidt det samme, som butikkerne gør med varer, hvis holdbarhedsdato snart løber ud. Man gør plads i sit køleskab til en hylde, der kan kaldes ”skal snart spises”. Her kan man netop placere de madvarer og rester, der snart skal spises. Her vil jeg også gerne lige pointere, at rester ikke er en straf. Når man spiser rester, sparer man tid, penge og er med til at rede miljøet. Det er jo det modsatte af en straf, siger Selina Juul med et smil i stemmen, inden hun fortsætter:

- Mit forslag er, at man som familie indfører en restedag en gang om ugen. Her tømmer man simpelthen køleskabet og gør det til en sjov ting. Man kan f.eks. lave buffet med børnene eller lege restaurant.

Selina Juul har også gode råd, når det kommer til indkøb, hvor det er en fordel, at man som forbruger mestrer begrænsningens kunst:

- Når man handler, er det en rigtig god idé at lave en indkøbsliste og kun forholde sig til den. Det er vigtigt, at man undgår impulskøb, der ikke står på listen, for det er ofte netop dem, der ikke er tænkt ind i en sammenhæng, der komme til at gemme sig i køleskabet. Det kan også være en rigtig god idé at benytte sig af måltidskasser. Her er der mange lækre og sunde tilbud, der kan matche den enkelte families behov. Man kan også foretage sine indkøb på nettet, hvor udbuddet er det samme som i supermarkedet og ofte matcher på prisen, fortæller Selina Juul.


Del

Journalist

Marco Guldmann

Andre artikler